Poznej vědu v akci

Dne 22. 5. 2025 žáci semináře z chemie měli možnost navštívit téměř pětihodinový workshop na fakultě potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha. Zvolili si téma:

Cukrovinky zblízka: Výroba a analýza čokolády a mouky
 
Jak se z kakaového bobu stane čokoláda? Co ovlivňuje kvalitu pšeničné mouky, jaké je její použití pro chléb, nebo sušenky, a jakou roli v těstě hraje lepek? Tento prakticky zaměřený projekt nabízí studentům možnost seznámit se s vybranými technologickými a analytickými postupy v oblasti potravinářství. V první části se zaměří na hodnocení kvality pšeničné mouky podle mezinárodních standardů a porovnají vlastnosti lepku v těstech z hladké a celozrnné mouky.  Dále se seznámí s postupem od zpracování kakaových bobů po finální výrobu čokoládových bonbonů, přičemž pochopí význam temperace a dalších kritických kroků ovlivňujících kvalitu a vzhled čokoládových produktů, jako je např. šedý povrch. 
 
Drobné postřehy od našich studentů:
  • získala jsem hlubší vhled do produktů, se kterými se běžně setkávám – porozuměla jsem jejich složení, účinkům a trvanlivosti
  • líbil se mi přístup kantorů a prostory, které nám byly poskytnuty
  • bylo by dobré, kdyby prezentující brali ohled na to, že nemusíme znát všechny odborné termíny
  • zaujala mě první část programu, kde jsme zkoumali mouku, porovnávali množství lepku ve dvou typech mouky a zjišťovali jejich viskozitu
  • vyzkoušeli jsme si výrobu čokoládových bonbónů a také jsme měli možnost vidět spektrofotometr - testuje nejen čokoládu, ale i další různé látky 
Praktický projekt nastínil žákům zajímavou formou možnosti studia chemie a jejího využití. Všem vyučujícím, kteří se nám pečlivě a s ochotou věnovali, patří velký dík!
 
Lenka Janyšová
 
< zpět na úvod

Naše škola zpracovává v souvislosti s využitím webových stránek pouze taková cookies, která jsou nezbytně nutná pro zajištění provozu webových stránek a internetových služeb, a u kterých není nutno získat souhlas uživatele webu (technické a relační cookies). Pravidla cookies